4 mei herdenking De Hand.

ingevoerd op 24-04-2015

In het hele land hebben scholen oorlogsmonumenten geadopteerd. Op 4 mei wordt er dan door de kinderen een bloemenkrans gelegd tijdens de stille tocht. 

Onze school heeft het monument De Hand in Zijpersluis geadopteerd. In de laatste dagen van de oorlog zijn daar een aantal mannen gefusilleerd door de bezetters, onder andere Vader en zoon Bons. Daar is een website over gemaakt door een oomzegger van Dirk Bons. Hieronder vindt u de mail met informatie die ik van deze meneer Bons ontving.

Herdenking

Zijpersluis houdt met haar 4 mei-herdenking een oorspronkelijke traditie in stand. Met stilte van 20.00 tot 20.02 uur, maar ook daarna. Geen Wilhelmus of toespraken, van jonge bezoekers wordt minder geduld gevraagd. De ereronde rond monument De Opgeheven hand vond ik ook heel stijlvol bij de eerste keer dat ik erbij was, vorig jaar.

De rol van Het Klimduin (toen nog onder de naam Petrusschool) verdient waardering. Twee leerlingen legden een mooi bloemstuk namens de school, andere waren erbij. Met iedereen liepen ze mee op het paadje rond het monument.

Voor de  website 

http://www.dirkbons.nl

maakte ik verschillende foto’s. Die staan op pagina

http://www.dirkbons.nl/03/

en

http://www.dirkbons.nl/Foto-s/Alle-leeftijden/

met beeld van voornamelijk jonge bezoekers.  Daarachter een pagina over de  school.

De site is gewijd aan mijn oom Dirk (naar hem is in Amsterdam de Dirk Bonsstraat vernoemd) en zijn zoon Ton, in Zijpersluis gefusilleerd. Zij staan op de plaquette voor het monument. Op 4 mei 2015 zal voor het eerst sinds lange tijd namens de familie Bons een kleine bloemenhulde  bij het monument worden neergelegd. Wij hopen dat twee leerlingen van Het Klimduin, adoptieschool van het monument, dit willen doen.

Gerard Bons,

Deventer

 

125 125