Groep 7 naar museum in Leiden

ingevoerd op 09-05-2017

Op dinsdag 9 mei zijn de kinderen van groep 7 naar het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden geweest. We moesten daar om 9 uur zijn om een programma te volgen over de Egyptenaren. Om er zeker van te zijn dat we op tijd zouden zijn, zijn we al om 7:15 vertrokken! Tjonge... dat was echt wel een beetje te vroeg voor een aantal. Iemand vroeg mij: ’dit is toch wel eenmalig, juf?’ en een ander verzekerde me dat ze echt nog niet wakker was. Nou dat konden we ook wel zien....

Met 6 auto’s vertrokken we naar Leiden. Het verkeer zat echt mee, dus de meesten van ons waren rond 8:30 in Leiden op het parkeerterrein. Daarvandaan liepen we een klein stukje naar de gracht waar het museum was gevestigd. Een groepje had de pendelbus vanaf het parkeerterrein genomen en was er helemaal snel. Het was voor de voetgangers wel even wennen, dat je op de stoep moest lopen en anders wellicht aangereden kon worden. Het was er drukker dan op de Groetse straten.

We werden ontvangen door een meneer en hij leidde ons een zaal waar hij ons eerst allerlei verhalen vertelde over het oude Egypte. Daarna gingen we in 8 groepjes uiteen en moesten we met een boekje in de hand op zoek naar allerlei informatie die in de vitrines in het museum lagen. Indrukwekkend waren de sarcofagen, wat zijn het er veel en wat wat zijn sommigen groot. Verder waren de röntgenfoto’s van de dierenmummies heel interessant. Daar bleek in één bepaalde mummie geen 1 krokodil te zitten, maar 2 middelgrote en wel 25 baby-krokodilletjes. En dat allemaal verpakt tot 1 krokodillenmummie!

Maar ook de collectie grafschriften, de sieraden, tekeningen op de pilaren, beeldjes van allerlei goden en nog veel meer. Er was zoveel om op te zoeken, dat het boekje niet helemaal uitgemaakt kon worden.

Na de kijkvragen haalden we onze spullen weer op en mochten we in de ontvangsthal ons eten en drinken nuttigen. We waren wel een beetje gaar van alle indrukken en besloten nog even naar een park te lopen om lekker te rennen. De kinderen speelden een potje Zombie en om 11:30 gingen we gezamenlijk op weg naar de auto’s. Ieder voor zich weer terug naar Groet. De terugtocht verliep voorspoedig. We hadden nog een klein uurtje op school te vullen en zijn in de gymzaal gaan voetballen.

Het was een geweldige dag, waarvoor ik de begeleiders heel hartelijk wil danken!

In het fotoalbum ’groep7 museum Egypte’ kunt u binnenkort de foto’s bekijken.